Güzellik Salonu Tıbbi İşlem ve Reklam Yasağı Reklam Durdurma Cezası

Özet: Bilindiği üzere güzellik salonlarında tıbbi faaliyetlerin gerçekleştirilmesi yasal olmadığı gibi buna ilişkin yapılan yayınlar hakkında da Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu’nun reklam durdurma cezası verme yetkisi bulunuyor. Aşağıdaki örnekte sosyal medya üzerinde tıbbi faaliyetlere ilişkin reklam yapan bir güzellik salonu hakkında Reklam Kurulu reklam durdurma cezası vermiştir.

güzellik salonları reklam yasağı

Şikayet Edilen: F1 Salonu (K1)

Şikayet Edilen Reklam: X1, X2 ile X3 adresli sosyal paylaşım sitelerinde kuruluşa ait sayfalarda yer alan tanıtımlar.

Reklamın Yayınlandığı Mecra: İnternet

Şikâyetçi İddiaları: X1, X2 ile X3 adresli sosyal paylaşım sitelerinde kuruluşa ait sayfalarda yer alan tanıtımların mevzuata aykırı olduğu iddia edilmiştir.

Tespitler: X2, X1 ile X3 adresli sosyal paylaşım sitelerinin 16.11.2020 tarihli görünümünde kuruluşa ait “X5″, “X6” ile “X4” kullanıcı isimli sayfalarda yer alan muhtelif tarihli paylaşımlarda örnek olarak; “…bazı değişimler mutlu eder. Cildinize uygun prosüdürü birlikte analiz eder ve yavaş emin adımlarla ilerleriz. Cilt yenileme Aşısı, Dermapen Gençlik Kalemi ile cildimizde yaşla birlikte azalan nemi arttırmayı, sarkmalara ve ince kırışıklıklara doğal görünümü korumayı amaçlarken Nazolabial Dolgu ile ağız köşesindeki derin çizgiler iyileştirilir. G5 Selülit Masajı Selülit oluşumunu engelleyerek, mevcut selülit sorununun giderilmesinde kullanılır….Kronik kas ağrıları ve spazmları giderir…Metabolizmayı hızlandırır. Kronik yorgunluğu giderir. Bölgesel dolaşımı düzenler. Toksin atımını sağlar.Kas ve eklemlerin hareket kabiliyetini destekler, arttırır..” ifadeleri üzerinden dermapen, G5 selülit masajı gibi işlemler hakkında bilgilendirme sınırını aşan ve sağlık beyanı içeren ifadeler ile hasta öncesi ve sonrası görsellerine yer verildiği tespit edilmiştir.

Değerlendirme/Karar: Bilindiği gibi, 15/2/2008 tarih ve 26788 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 39 uncu maddesi ile “Güzellik ve Estetik Amaçlı Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik” yürürlükten kaldırılmış ve Geçici 5 inci maddesi ile de güzellik salonları sağlık kuruluşu statüsünden çıkarılmıştır. Bu bağlamda, Yönetmeliğin Geçici 5 inci maddesine göre, güzellik salonlarının İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında belediyelerce ruhsatlandırılacağı öngörülerek, Yönetmelik maddesinin 2 inci fıkrasında yer alan; “Güzellik salonunda tıp fakültesi diploması olan biri çalışsa bile, tabip yetkisinde olan tıbbi işlemler güzellik salonunda yapılamaz. Bu hususa uymadığı tespit edilen kişiler hakkında ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.” hükmü ile de her ne şekilde olursa olsun, tabip tarafından yapılması gereken tıbbi işlemlerin güzellik salonlarında gerçekleştirilmesi yasaklanmıştır.

Bu bağlamda, söz konusu tanıtımlar aracılığıyla kuruluşun sağlık alanında faaliyet gösterdiği ve tabip tarafından yapılması gereken ve güzellik salonlarında uygulanmasına izin verilmeyen tıbbi işlemleri uyguladığı yönünde bir algı oluşturduğu; dolayısıyla, söz konusu tanıtımların ilgili mevzuata aykırı olarak benzer kuruluşlar arasında haksız rekabete yol açtığı, tüketici yanıltıcı ve aldatıcı nitelikte olduğu değerlendirilmiş olup;

Dolayısıyla inceleme konusu tanıtımların;

– 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun 1, 24 ve 25 inci maddeleri,

– Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin Geçici 5 inci maddesi;

– İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 16 ncı maddesi,

– Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinin 5/1, 7/1, 7/2, 7/3, 7/4, 7/5, 26 ve 32 nci maddeleri,

– 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 61 inci maddesi,

hükümlerine aykırı olduğuna,

Buna göre, reklam veren F1 Salonu (K1 hakkında, 6502 sayılı Kanun’un 63 üncü ve 77/12 nci maddeleri uyarınca anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans, Çankaya Üniversitesi Kamu Hukuku Anabilim dalında Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Medeniyet Üniversitesi Tıp Hukuku bölümünde doktora yapmaktadır. Mesleğe Hâkim olarak başlayan TABAK, bir süre Elazığ ve Ankara'da hakimlik görevinde bulundu. En son, estetik operasyonlardan kaynaklı hukuki uyuşmazlıklara üst derece mahkemesi olarak bakan Yargıtay 15. Hukuk Dairesi'nde hakim olarak görev yapmakta iken hakimlik mesleğinden çekilerek serbest avukatlığa geçiş yaptı. Şuanda İstanbul Barosu'na kayıtlı olarak avukatlık ve arabuluculuk yapmakta, sağlık Hukuku ağırlıklı olarak avukatlık faaliyetlerini devam ettirmektedir. Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

Yorum yapın