Malpraktis Hakkında Bilgiler 2024

Yazımızda tıbbi malpraktis yani hekimin veya diğer sağlık meslek mensuplarının mesleklerini icra ederken tıbbın gerek ve kurallarına aykırı hareket etmelerinin neticeleri hakkında yani özelte malpraktis hakkında bilgiler yer almaktadır.

Malpraktis Nedir ?

Malpraktis, Latince kökenli “Male” ve “Praxis” kelimelerinden üretilmiş olup bu kelimelerin tam karşılığı hatalı uygulamadır. Esasen terim anlamıyla herhangi bir mesleğin icrası esnasında meydana gelen kusurlu uygulama olarak tanımlayabileceğimiz bu kavram tıp alanındaki yaygın kullanımı nedeniyle günümüzde tıbbi hata yani diğer bir ifade ile tıbbi malpraktis kavramıyla özdeşleşmiş durumdadır.

malpraktis
Avukatlarımızın Malpraktis hakkındaki söyleşisinden bir kare. 20 Ekim 2023

Peki Tıp Alanında Malpraktis Ne Demek ?

Malpraktis, hekim başta olmak üzere sağlık meslek mensuplarının mesleklerini icra ederken tıbbın gerek ve kurallarına aykırı hareket etmeleri demektir. Tıbbi standarda aykırılık sağlık personelinin bilgisizliği, deneyimsizliği ya da ilgisizliğinden kaynaklanabilir. Tıbbi hata olarak da adlandırılan bu durumda zarara uğrayan hasta veya yakınları zararın tazmin edilmesini isteyebilecekleri gibi sağlık meslek mensubu hakkında ceza soruşturma ve kovuşturmasının yürütülmesi de gündeme gelebilecektir. Malpraktis nedir sorusuna Hekimlik Meslek Etiği Kurallarında ise şu şekilde yer verilmiştir:

Bilgisizlik, deneyimsizlik ya da ilgisizlik nedeniyle bir hastanın zarar görmesi “hekimliğin kötü uygulaması” anlamına gelir.

Hekimlik Meslek Etiği Kuralları Madde 13

Malpraktis ne demek ve hangi olaylar malpraktis olarak yargı önüne geliyor örneklere bakalım:

Malpraktis Örnekleri

  • Hekimin tedavi öncesi hastanın aydınlatılmış onamını alması gerçekleştireceği işlemin hukuka uygun olmasının şartlarının başında gelmektedir. Örneğin hastanın tedavisi için gerçekleştirilecek olan bir cerrahi müdahale öncesinde, ameliyatın gereklilik nedenleri, riskleri, olası komplikasyonları ve ameliyat sonrası sürece ilişkin bilgilendirme ve onay alınması zorunludur. Aydınlatılmış onamın alınmamış olması hekimin sorumluluğunu doğuracaktır.
  • Hekimin gerçekleştirdiği ilaç tedavisi ile ilgili olarak hastalığın teşhisine uygun olmayan ilacın kullanılmış olmasının tespit edilmesi, yanlış ilacın hastanın durumunu ağırlaştırması veya başkaca yan etkilere, hastalıklara, doku ve uzuv kayıplarına neden olmuş olması hekimin sorumluluğunu doğuracaktır.
  • Hekimin hatalı teşhisi, hastalığın teşhisinde yanılgıya düşmesi, hastanın içerisinde bulunduğu tıbbi durumun hatalı yorumlanması sonucu uygulanması gereken tedaviden mahrum bırakılması, tedavide gecikilmesi neticesinde hastanın durumunun ağırlaşması gibi durumlarda yine hekimin hukuki sorumluluğu doğacaktır.
  • Estetik müdahaleler, protez diş uygulamaları gibi tıbbi ve estetik işlemlerin taahhüt edilen şekilde gerçekleştirilmemesi, hekimin hatalı uygulaması neticesinde estetik müdahaleden beklenen faydanın oluşmaması veya tam tersi beklenmeyen yan etkilerin meydana gelmesi durumu da yine hekimin tazminat sorumluluğu olarak gündeme gelebilecek örneklerdendir.

Malpraktis Davaları

Malpraktis davaları hekimin tıbbi uygulama hatası neticesinde açılan davalardır. Temel anlamda iki tür tıbbi malpraktis davası söz konusudur. Bunlardan ilki ceza hukuku kapsamında hekimin tıbbi uygulama hatası nedeniyle taksirli eylem sonucu işlediği bir suç söz konusu ise ceza davası açılması mümkün olabilir. Ceza davası mağdurun şikayeti üzerine Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianame ile açılmaktadır. Diğer tıbbi malpraktis davası türü ise yine mağdurun uğradığı zararların tazmini için hekime veya sorumlu sağlık sağlık meslek mensubuna açacağı tazminat davasıdır.

Ceza davalarında hekimin meydana gelen zararda özen yükümlülüğüne aykırılık, tıbbi standartların ve mevzuatın ihlali gibi bir kusuru bulunup bulunmadığına bakılır. Eğer hekimin tıbben standart uygulamaları takip etmediği, tıbbın gerek ve kurallarına aykırı hareket ettiği, kusurunun bulunduğu uzman bilirkişi heyetince tespit edilebiliyorsa taksirle yaralama ya da taksirle ölüme sebebiyet vermeden mahkumiyet hükmü kurulabilir. Tazminat davasında ise yine hekimin kusurlu olup olmadığı tespit edildikten sonra mağdurun zararının ne kadar olduğu ve bu zarardan hekimin ne oranda sorumlu olduğu tespit edilerek zararın tazminine karar verilir.

Genel itibariyle ister ceza davası ister tazminat davası olsun bu davalar aynı temel mantığa dayanır. Ancak bu davalar farklı mahkemeler ve farklı usul hükümlerine tabi olarak görüldüğünden bir takım yargılama farklılıkları söz konusudur. Zarar gören hasta veya yakınları ceza davası açılması için Cumnhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunabileceği gibi ayrıca tazminat davası da aynı anda açılabilmektedir.

Bunların haricinde eğer hekim veya sağlık personeli devlet hastanesi ya da üniversite hastanesinde görevli ve tıbbi hata iddiası burada meydan geldiyse dava idare mahkemesinde tam yargı davası olarak görülür. Tam yargı davası öncesinde idareye başvuru zorunluluğu vardır ve doğrudan sağlık personeline dava açılamaz, dava bağlı bulunduğu idareye yöneltilir.

2022 yılında yapılan düzenleme ile Mesleki Sorumluluk Kurulu kurularak (devlet üniversitesinde görevli hekimler hariç) kamuda, özel sağlık kuruluşlarında ve özel-vakıf üniversitelerinde görevli hekim, diş hekimi ve diğer sağlık personeli hakkında hatalı tıbbi uygulama iddiası ile başlatılacak ceza soruşturmaları için Kurul’dan izin alma şartı getirilmiş bulunmaktadır.

Malpraktis Yasası Var mı ?

Malpraktis yasası internette çokça aranan bir kavram olsa da bugün için mevzuatımızda böyle bir yasa bulunmamaktadır. Zaman zaman bu alanda kanun taslağı adı altında bir takım teklif ve tasarılar gündeme gelmişse de bunlar kabul görmemiş ve yasalaşmamıştır.

Bugün için tıbbi uygulama hataları bakımından tazminat sorumluluğu hususunda Türk Borçlar Kanunu ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri uygulanmakta, ceza sorumluluğu bakımından ize Türk Ceza Kanunu hükümleri uygulanmaktadır.

Güncelleme (10/03/2024): Devlet üniversitelerindeki malpraktis vakaları nedeniyle zarar görene ödenen tazminatın ilgili sağlık meslek mensubuna rücu edilip edilmeyeceğine ve rücu miktarına Mesleki Sorumluluk Kurulu’nun karar vermesine ilişkin düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Malpraktis ile ilgili sormak istediğiniz soruları Telefon/Whatsapp veya aşağıdaki formu doldurmak suretiyle bize iletebilirsiniz. Avukatlarımız en kısa sürede size dönüş yapacaktır:

    Bize Mesaj Gönderebilirsiniz

    Bu formu göndermekle kişisel verilerinizin Aydınlatma Metni sayfasındaki ilkeler kapsamında işlenmesine ve hukuk bürosu tarafından sizinle iletişime geçilmesine onay vermiş olursunuz.

    İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans, Çankaya Üniversitesi Kamu Hukuku Anabilim dalında Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Medeniyet Üniversitesi Tıp Hukuku bölümünde doktora yapmaktadır. Mesleğe Hâkim olarak başlayan TABAK, bir süre Elazığ ve Ankara'da hakimlik görevinde bulundu. En son, estetik operasyonlardan kaynaklı hukuki uyuşmazlıklara üst derece mahkemesi olarak bakan Yargıtay 15. Hukuk Dairesi'nde hakim olarak görev yapmakta iken hakimlik mesleğinden çekilerek serbest avukatlığa geçiş yaptı. Şuanda İstanbul Barosu'na kayıtlı olarak avukatlık ve arabuluculuk yapmakta, sağlık Hukuku ağırlıklı olarak avukatlık faaliyetlerini devam ettirmektedir. Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

    “Malpraktis Hakkında Bilgiler 2024” üzerine 2 yorum

    1. Merhaba. Benim iki senedir gıda zehirlenmesi yüzünden tedavi görüyorum. Ilk olara acil e gittim ve gıda zehirlenmesi olduğunu karnım agridigini söyledim . Bana iğne vuracağını ve agrimin geçeceğini söyledi. iş e yeni başlamıştım rapor almayı bilmediğim icin zaten lise de bile izin rapor almadan geçmişti . Rapor izin verir misin diye sordum doktora. O da kendisi veremediğini söyledi. bende belki is yerinden izin verirler diye işe gittim. Tabiki hasta hasta aksam7 bucufa kadar calistik. Neyse. Uzatmiyim. Halsizlik yüzünden ayrıldım işten. Doktorlarin ilgisizliği. Gencsin tembellik yapıyorsun gibi laflardan ve arastirmam sonucu eksik ilaç tadevisinden dolayı su an birden fazla kronik rahatsizliklarim var. Cimer e yazdım sonuç yok. Burada benim hukuki hakkım var mi. Yardımcı olursanız sevinirim. Birde askere gidiyorum yarın. Bakalım orada ne olacak. Rahatsizliklarim ( gülten hasasiyeti. Trigeminalnevralji iki kulak cinlamasi nabız yükselmesi gibi.

      Yanıtla

    Yorum yapın