Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Nasıl Alınır ?

Sağlık turizmi alanında faaliyet gösterecek olan sağlık kuruluşu veya şirketlerin sağlık turizmi yetki belgesi alması yasal bir zorunluluktur. Ülkemizdeki sağlık turizmi faaliyetindeki artışa paralel olarak sağlık turizmi yetki belgesi başvuruları da her geçen gün artış göstermekte, bu alanda faaliyet gösteren sağlık kuruluşu ve firmaların sayısı artmaktadır. Sağlık turizmi yetki belgesi nasıl alınır, kriterleri nelerdir, şartları nelerdir sitemizden inceleyebilir ve daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

sağlık turizmi yetki belgesi

Sağlık Turizmi Nedir ?

Sağlık turizmi bir kimsenin tıbbi hizmet almak için bir başka ülkeye seyahat etmesi şeklinde gerçekleşen bir turizm faaliyetidir. Sağlık turizminde temel amaç yabancı bir ülkeden tıbbi hizmet almaktır. Türkiye sağlık turizmi alanında dünyanın önde gelen ülkeleri arasındadır. Pek çok ülke vatandaşı tıbbi hizmet almak için ülkemize seyahat etmekte ve ülkemizdeki tıbbi kurum ve kuruluşlardan tıbbi hizmet almaktadırlar.

Sağlık turizmi ülkeye döviz getiren faaliyetler arasında olduğundan özellikle devlet eliyle de teşvik edilmekte ve bu konuda pek çok teşvik programı açıklanmaktadır. Ayrıca tıbbi alanda faaliyet gösteren kişi ve kuruluşlar da döviz getirici yönü itibariyle sağlık turizmine sıcak bakmakta ve her geçen gün bu alana yönelen sağlık tesisi ve firma sayısı artmaktadır.

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Nedir ?

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi, sağlık turizmi alanında faaliyet gösterecek olan sağlık kuruluşu ve şirketlere sağlık turizmi faaliyeti için mevzuattaki şartları taşıdığına dair Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından verilen bir faaliyet izin belgesidir. Sağlık kuruluşu ve şirket olarak ikiye ayırmamızın sebebi ise sağlık turizmi yetki belgesinin iki farklı türünün bulunmasıdır.

T.C. Sağlık Bakanlığı hem bu alanda tıbbi faaliyet gösterecek sağlık tesislerine hem de bu tıbbi faaliyet için ülkeye sağlık turisti getirecek aracı kuruluşlara sağlık turizm yetki belgesi vermektedir. Bu ikisini bir birine karıştırmamak gerekir.

Sağlık Tesisi için Sağlık Turizmi Yetki Belgesi

Türkiye’de ruhsatlandırılmış bir sağlık tesisinin (muayenehane, tıp merkezi, hastane, rehabilitasyon merkezi) yurtdışından hasta kabul edebilmesi için mutlaka T.C. Sağlık Bakanlığı’ndan uluslararası sağlık turizmi sağlık tesisi yetki belgesi alması gerekir. Aksi halde yurtdışından hasta kabul edemez.

Sağlık Tesisinin sağlık turizmi yetki belgesi alma şartları, kriterleri ve gerekli evraklar bu alanda çıkartılmış olan Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik ile düzenlenmiş bulunmaktadır.

Aracı Kuruluş İçin Sağlık Turizmi Yetki Belgesi

Sağlık tesisi haricinde özel şirketler de gerekli şartları sağlamak suretiyle sağlık turizmi alanında faaliyet göstermek üzere T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık turizmi aracı kurum yetki belgesi ile yetkilendirilebilmektedirler. Özel şirketlerin sağlık turizmi alanındaki rolü yurtdışındaki hastayı Türkiye’ye getirmek, danışmanlık yapmak, ulaşım ve konaklama işlemlerini organize etmek, tercümanlık yapmak, havaalanı, otel, sağlık tesisi transferlerini gerçekleştirmektir.

Aynı zamanda TURSAB A gurubu seyahat acentası yetki belgesine sahip olması gereken bu şirketlerin sağlık turizmi alanında faaliyet gösterebilmeleri için ayrıca T.C. Sağlık Bakanlığı’ndan sağlık turizmi yetki belgesi alması gerekir.

Sağlık Turizmi Acentası Nasıl Kurulur yazımımızdaki sağlık turizmi acentası kuruluşu ile ilgili bilgileri okumanızı tavsiye ederiz.

Sağlık turizmi alanında faaliyet göstermek üzere yetkilendirilen aracı kuruluşlar sağlık turizmi belgesi aldıktan sonra yurtdışına yönelik pazarlama ve reklam faaliyetlerine başlayarak Türkiye’de anlaşmalı oldukları sağlık turizmi sağlık tesislerinin tanıtımını yapabilir, anlaşma sağladıkları hastaları, sağlık turistlerini ülkeye getirebilirler. Üstelik yaptıkları reklam ve pazarlama faaliyetleri için devletten teşvik alabilirler. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Kriterleri

Yönetmelikte hem aracı kuruluş için hem de sağlık tesisi için sağlık turizmi yetki belgesi kriterleri ayrı ayrı sayılmış bulunmaktadır. Sağlık Turizmi Yetki Belgesi için Gerekli Evraklar ve yetki belgesi alma şartları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

Aracı Kuruluş Sağlık Turizmi Yetki Belgesi İçin Gerekli Evraklar

  1. 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca alınmış A Grubu seyahat acentası işletme belgesi sahibi olmak.
  2. Uluslararası sağlık turizmi yetki belgesine sahip en az 3 sağlık tesisi ile protokol imzaladığını belgelemek. Bu protokol, aracı kuruluşun uluslararası sağlık turizmi yetki belgesini almasının ardından yürürlüğe girecektir.
  3. Gelebilecek çağrıları cevaplamak amacıyla en az 2 dilde 7/24 hizmet verebilecek alt yapıya sahip olmak. (Yabancı dilin birisinin İngilizce olması zorunludur.)
  4. Çağrılara bakacak personelin dışında, yabancı dil bilen en az 2 personel daha istihdam etmek. (Yabancı dilin birisinin İngilizce olması zorunludur.)
  5. Yabancı dil yeterliliği için aşağıdaki belgelerden en az birine sahip olmak;
    1. İngilizce veya hizmet sunulacak uluslararası sağlık turistinin dilinden ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında yüz üzerinden en az altmış beş puan almış olmak ya da ÖSYM tarafından bu puana denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olmak,
    1. İngilizceden veya hizmet sunulacak uluslararası sağlık turistinin dilinden Avrupa Dil Portfolyosu’nda yer alan B2 dil düzeyini gösterir belgeye sahip olmak.
    1. Çifte vatandaşlık kimliği olanların Türkçe dilinden Avrupa Dil Portfolyosu’nda yer alan B2 dil düzeyini gösterir belgeye sahip olması.
    1. Lisans düzeyinde Mütercim ve Tercümanlık bölümünden mezun olduğuna dair belgeye sahip olmak.
  6. Aracı kuruluş, aşağıdaki hususları yerine getireceğini yazılı olarak taahhüt etmelidir. Bu taahhütlerin yerine getirilip getirilmediği, yapılacak olan tüm denetimlerde dikkate alınacaktır.
  7. Türkçe ve İngilizce zorunlu olmak üzere en az 3 dili destekleyen bir web sitesine sahip olmak, bu web sitesinde uluslararası sağlık turistinin bilgi almak isteyebileceği konularla ilgili gerekli açıklamaları bulundurmak, anlaşmalı olduğu sağlık tesislerini yayınlayarak bu sağlık tesisleri hakkında ayrıntılı bilgi sunmak.
  8. Uluslararası sağlık turistine, tüm seyahatini kapsayacak şekilde seyahat sigortası yaptırmak.
  9. Uluslararası sağlık turistinin almak istediği sağlık hizmetine uygun olan sağlık tesislerini, sağlık turistinin tıbbi bilgi ve / veya belgelerini önceden sağlık tesisine ileterek araştırmak,
  10. Uluslararası sağlık turistine, almak istediği sağlık hizmetini sunabilecek sağlık tesisleri hakkında ayrıntılı bilgi vermek.
  11. Uluslararası sağlık turistinin alacağı sağlık hizmeti ücreti ile ilgili sağlık tesisinden bilgi alarak uluslararası sağlık turistine yaklaşık hizmet bedeli ve ödeme şartları hakkında bilgi vermek.
  12. Uluslararası sağlık turistine ülkemizdeki seyahat, pasaport, şehir içi ulaşım, iletişim, konsolosluk işlemleri gibi konularda bilgi vermek.
  13. Uluslararası sağlık turisti ile beraberinde gelenlerin ülkemize gelişlerini, ülkemizde konaklamalarını ve ülkelerine dönüşlerini sağlamak.
  14. Uluslararası sağlık turistini, hizmet alacağı uluslararası sağlık turizmi sağlık tesisine transfer etmek, tesisteki uluslararası sağlık turizmi birimi ile irtibata geçerek turisti bu birime teslim etmek, taburcu olduktan sonra tesisten almak.  
  15. Faaliyetleri sırasında uluslararası sağlık turistine ait elde ettiği her türlü bilgi hususunda, 24/3/2016 tarihli ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa uygun bir şekilde hareket etmek.
  16. Faaliyetlerine ilişkin tüm evrakları, ilgili mevzuatında belirlenen sürelerle saklamak.
  17. Uluslararası sağlık turisti ve beraberinde gelenlere sunacağı hizmetler hakkında ayrıntılı bilgi vererek, bilgilendirilmiş onamını almak. (Bilgilendirme elektronik ortamda da yapılabilir.)

Sağlık Tesisi Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Alma Şartları

  1. Sağlık tesisi, başvuru tarihinden / denetimden önce yapılan son sağlıkta kalite standartlara değerlendirmesinden asgari 85 puan almış olmalıdır.
  2. (Sağlıkta kalite standartları ve kalite göstergeleri yayımlanmamış olan sağlık kuruluşları bu kriterden muaftır. Bu sağlık kuruluşları, ilgili standart seti ve rehberlerin yayınlandığı tarihten itibaren altı (6) ay içerisinde bu kriteri sağlamak zorundadır.)
  3. Yönetmeliğin 6 ıncı maddesindeki şartları haiz uluslararası sağlık turizmi birimi oluşturulmuş olmalıdır.
  4. Sağlık tesisinin, uluslararası sağlık turistinin, tedavi göreceği doktorun / doktorların mesleki geçmişi / geçmişleri hakkında sağlık tesisinin internet sitesinden bilgi alabileceği bir alt yapıya sahip olması gerekir.
  5. Sağlık tesisi, uluslararası sağlık turistinin sağlık tesisine gelmeden önce, tedavi göreceği doktordan / doktorlardan hastalığıyla ilgili geniş bilgi alabileceği ve tedavi planını öğrenebileceği bir iletişim ve bilgi aktarım sistemine sahip olmalıdır.
  6. Uluslararası sağlık turistinin. ödemelerini sağlık tesisine ulaşmadan önce depozito olarak hastanenin hesabına yatırabileceği bir alt yapı olmalıdır.
  7. Sağlık tesisi otomasyon sistemi üzerinde, uluslararası sağlık turizmi ve turistin sağlığı kapsamında sunulacak sağlık hizmetleri kapsamında yapılacak tüm işlemleri yabancı hasta modülü üzerinden yapmaları için gerekli alt yapı olmalıdır.
  8. Sağlık tesisi, başvuru ile birlikte aşağıdaki hususlar yerine getireceğini yazılı olarak taahhüt etmelidir. Bu taahhütlerin yerine getirilip getirilmediği, yapılacak olan tüm denetimlerde dikkate alınacaktır.
    • Uluslararası sağlık turizmi ve turistin sağlığı kapsamında sunulacak sağlık hizmetleri çerçevesinde sunulan tüm faaliyetler hakkında bilgilendirmede bulunacak ve uluslararası sağlık turistinin dilinde oluşturulan onam formu uluslararası sağlık turisti ve sağlık hizmetini sunan doktor tarafından imzalanacaktır.
    • Hastaların klinik ve laboratuvar bulguları, hastalığın teşhisi, seyri, yapılan incelemeler ile tedaviye ve tedavinin sonucuna ilişkin bilgiler, tedavi sonrası hastaya sağlık tesisi tarafından verilen epikriz, taburcu edildikten sonra hastanın yapması gerekenler, hastanın kendi dilinde hazırlanarak hastaya imza karşılığında teslim edilecektir.

Hukuk Büromuzun Sağlık Turizmi Alanındaki Hizmetleri

Sağlık turizm yetki belgesi ile ilgili daha detaylı bilgi için hukuk büromuz ile iletişime geçebilirsiniz. Hukuk bürosu olarak pek çok sağlık tesisi ve şirkete sağlık turizmi alanında danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Bu alanda ihtisaslaşmış avukatlarımız aracılığı ile

  • kuruluş işlemlerinin gerçekleştirilmesi,
  • sözleşmelerin ve aydınlatma metinlerinin hazırlanması,
  • uyuşmazlık önleyici tedbirlerin alınması,
  • mevzuata aykırılıkların giderilmesi,
  • uyuşmazlık halinde idari ve adli süreçlerin takibi hizmetleri

hukuk büromuz tarafından sağlanmaktadır.

Aşağıdaki konularla ilgili sorularınız ve detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz:

  • Sağlık turizmi yetki belgesi için gerekli evraklar nelerdir ?
  • Sağlık turizmi yetki belgesi kriterleri nelerdir ?
  • Sağlık turizmi yetki belgesi nasıl alınır ?
  • Sağlık turizmi yetki belgesi alma şartları şirketinizce sağlanıyor mu ?
  • Uluslararası Sağlık turizmi yetki belgesi başvuru formu örneği
  • Sağlık turizmi yetki belgesi ücreti nedir ?

Bu ve benzeri soru ve konularda danışmanlık almak için hukuk büromuza başvurabilirsiniz.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans, Çankaya Üniversitesi Kamu Hukuku Anabilim dalında Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Medeniyet Üniversitesi Tıp Hukuku bölümünde doktora yapmaktadır. Mesleğe Hâkim olarak başlayan TABAK, bir süre Elazığ ve Ankara'da hakimlik görevinde bulundu. En son, estetik operasyonlardan kaynaklı hukuki uyuşmazlıklara üst derece mahkemesi olarak bakan Yargıtay 15. Hukuk Dairesi'nde hakim olarak görev yapmakta iken hakimlik mesleğinden çekilerek serbest avukatlığa geçiş yaptı. Şuanda İstanbul Barosu'na kayıtlı olarak avukatlık ve arabuluculuk yapmakta, sağlık Hukuku ağırlıklı olarak avukatlık faaliyetlerini devam ettirmektedir. Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

Yorum yapın