Malpraktis Davalarında Arabuluculuk Zorunlu mu ?

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2023

Hekimin ya da diğer sağlık personelinin kusurlu hareketi nedeniyle hastaya verdikleri zarar malpraktis olarak adlandırılmaktadır. Malpraktis davaları yerine göre Tüketici mahkemesi, Ticaret mahkemesi ya da İdare mahkemesinde açılabilmektedir.

Eğer dava hekim ve/veya hastaneye karşı açılıyorsa burada Tüketici Mahkemesi görevlidir ve tüketici uyuşmazlıklarında arabuluculuk dava şartı olduğundan dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunludur.

Eğer dava sadece hekimin sorumluluk sigorta şirketine karşı açılıyorsa Ticaret Mahkemesi görevlidir ve bu durumda ticari uyuşmazlıklar bakımından arabuluculuk dava şartı olduğundan yine arabulucuya başvurmak zorunludur.

Hekim ve hastane ile birlikte sigorta şirketi de taraf gösterilecekse aynı şekilde uyuşmazlık dava şartı arabuluculuğa tabi olmakla birlikte bu durumda her ne kadar sigorta şirketi taraf olsa dahi tüketici dava şartı kapsamında arabuluculuk süreci yürütülmektedir. Zira bu durumda görev yeninden de Tüketici Mahkemeleri görevli olmaktadır.

Özetle:

Davalı TarafArabuluculuk Türü
Hekim/HastaneTüketici Dava şartı Arabuluculuk
Sigorta ŞirketiTicari Dava Şartı Arabuluculuk
Hekim/Hastane+Sigorta ŞirketiTüketici Dava Şartı Arabuluculuk

Eğer kamuda gerçekleştirilen bir tıbbi müdahale bakımından idare aleyhine idare mahkemesinde dava açılıyorsa bu noktada arabuluculuk idari yargı bakımından zorunlu değildir.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans, Çankaya Üniversitesi Kamu Hukuku Anabilim dalında Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Medeniyet Üniversitesi Tıp Hukuku bölümünde doktora yapmaktadır. Mesleğe Hâkim olarak başlayan TABAK, bir süre Elazığ ve Ankara'da hakimlik görevinde bulundu. En son, estetik operasyonlardan kaynaklı hukuki uyuşmazlıklara üst derece mahkemesi olarak bakan Yargıtay 15. Hukuk Dairesi'nde hakim olarak görev yapmakta iken hakimlik mesleğinden çekilerek serbest avukatlığa geçiş yaptı. Şuanda İstanbul Barosu'na kayıtlı olarak avukatlık ve arabuluculuk yapmakta, sağlık Hukuku ağırlıklı olarak avukatlık faaliyetlerini devam ettirmektedir. Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

Yorum yapın