Doktor Hatası ile Yanlış Teşhis veya Yanlış Tedavi

Tıbbi müdahalenin yol açtığı zararlarda eğer hastalığın teşhisi veya tedavisi noktasında hekimin bir kusuru tespit edilebiliyorsa doktor hatası nedeniyle cezai ve hukuki sorumluluk gündeme gelebilir. Tıbbi malpraktis ve hukuki sonuçları konusunda hekimin meydana gelen zararda sorumluluğunun bulunup bulunmadığı mahkemece alınacak bilirkişi raporu ile tespit edilmektedir.

Bu noktada malpraktis nedir hangi konular malpraktis olarak değerlendirilebilir veya ne zaman komplikasyon olarak yorumlanır gibi soruların uyuşmazlık konusu olay bakımından tespitini yine ilgili tıbbi müdahale alanında uzman hekimler (mahkemenin talebi üzerine hazırlayacakları bilirkişi raporu aracılığıyla) yapacaktır. Tıbbi müdahale neticesinde meydana gelen zarar eğer komplikasyon olarak nitelendirilebiliyorsa bu durumda doktor hatası bulunmadığından olası bir ceza soruşturmasında takipsizlik veya ceza davası açılmışsa beraat kararı verilecektir. Bu arada belirtmek gerekir ki hastanın müdahale öncesi olası komplikasyonlar hakkında da bilgilendirmiş olması ve bu konuda rızasının alınmış olması şarttır.

doktor hatası yanlış teşhis

Yanlış Teşhis Halinde Sorumluluk

Doktor hatası hastalığın teşhisinin yanlış konulması şeklinde gerçekleşmiş olabilir. Bu durumda hastaya yanlış teşhis sonucu yanlış tedavi uygulanacağından hem hastanın zaman kaybetmesine ve belki de hastalığının ilerlemesine sebebiyet verilecek hem de gereksiz bir tedavi süreci ile boşa para harcamasına neden olunacaktır.

Bu durumda yanlış teşhis nedeniyle doktor hatası gerekçe gösterilerek doktor hakkında suç duyurusunda bulunulması ve tazminat davası açılması söz konusu olmaktadır. Hem ceza mahkemesi hem de tazminat yargılamasını yapan hukuk mahkemesi hekim hatası bulunup bulunmadığının tespiti için dosyayı adli tıp kurumuna veya dava konusu hastalık alanında uzman hekimlerden oluşan bilirkişi heyetine gönderecektir.

Yanlış Tedavi Halinde Sorumluluk

Aynı durum yanlış tedavi için de geçerlidir. Hekimin tedavi konusunda hataya düşmesi ya da tedavi için gerçekleştirdiği müdahalede kusurlu hareketi neticesi hastanın durumunun ağırlaşması ya da hastanın kaybedilmesi durumunda meydana gelen olumsuz sonuçta doktor hatası olup olmadığı uzman raporu ile tespit edilecektir.

Yapılan müdahale neticesi meydana gelen olumsuz sonuç bir komplikasyon da olabilir. Komplikasyon hekimin engelleyemeyeceği ve söz konusu müdahale ile meydana gelebilecek doğal bir sonuç olduğundan doktor hatası olarak kabul edilmez. Burada en önemli unsur hastanın olası komplikasyonlar konusunda işlem öncesi bilgilendirilmiş olması ve onayının alınmış olmasıdır. İkinci bir önemli nokta ise hekimin komplikasyon yönetimi konusunda bir kusurunun bulunmadığının tespit edilmiş olmasıdır.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans, Çankaya Üniversitesi Kamu Hukuku Anabilim dalında Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Medeniyet Üniversitesi Tıp Hukuku bölümünde doktora yapmaktadır. Mesleğe Hâkim olarak başlayan TABAK, bir süre Elazığ ve Ankara'da hakimlik görevinde bulundu. En son, estetik operasyonlardan kaynaklı hukuki uyuşmazlıklara üst derece mahkemesi olarak bakan Yargıtay 15. Hukuk Dairesi'nde hakim olarak görev yapmakta iken hakimlik mesleğinden çekilerek serbest avukatlığa geçiş yaptı. Şuanda İstanbul Barosu'na kayıtlı olarak avukatlık ve arabuluculuk yapmakta, sağlık Hukuku ağırlıklı olarak avukatlık faaliyetlerini devam ettirmektedir. Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

Yorum yapın