Mesleki Sorumluluk Kurulu Görevi ve Üyeleri

Güncelleme Tarihi: 2 Şubat 2024

Mesleki Sorumluluk Kurulu, sağlık meslek mensuplarının tıbbi faaliyetleri esnasında işledikleri suçlarla ilgili (malpraktis) soruşturmalara ilişkin izin sürecinde ve sağlık meslek mensuplarının görevleri esnasında verdikleri zararlar nedeniyle devletin ödediği tazminatın ilgili sağlık çalışanına rücûsu sürecinde görev alan ve Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren bir kuruldur.

Mesleki Sorumluluk Kurulu ihdasını öngören kanuni düzenleme 27/05/2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmak suretiyle yürürlüğe girmiştir.

Ayrıca Mesleki Sorumluluk Kurulu’nun uygulamalarına ilişkin usul ve esaslar hakkında 15/06/2022 tarihinde yönetmelik yayınlanmıştır.

mesleki sorumluluk kurulu

Mesleki Sorumluluk Kurulu’nun Görevleri Nelerdir ?

Mesleki Sorumluluk Kurulu’nun iki önemli görevi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi sağlık çalışanlarının cezai sorumluluklarına gidilebilmesi için işletilen izin prosedürü sürecinde diğeri ise devletin ödediği tazminatlarla ilgili sağlık çalışanın rücusu aşamasındadır.

  1. Sağlık Çalışanının Ceza Soruşturmasında İzin Prosedürü: Mevcut sistemde kamuda görevli sağlık meslek mensuplarının mesleki faaliyetleri sürecinde sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar ile ilgili suçların yargılanmaları 4483 Sayılı Kanunu’na göre ilgili idari makamdan izin alınması şartına bağlanmış bulunmaktadır. Ancak yeni düzenlemeye göre sadece kamuda görevli sağlık meslek mensupları değil özel sağlık kuruluşları ve vakıf üniversitelerinde çalışan hekim, diş hekimi ve diğer sağlık meslek mensuplarının ceza soruşturmaları öncesinde de 4483 sayılı kanuna göre izin usulünün işletilmesi gerekecek ve bu konuda izin vermeye Mesleki Sorumluluk Kurulu yetkili olacaktır.
    Kamuda görevli sağlık meslek mensupları ile ilgili izin sürecinde de yine bu kurul yetkili olacaktır. Ancak suçun mutlaka tıbbi faaliyetin icrası yani teşhis, tedavi ve bakım süreçlerine ilişkin olması gerektiğini hatırlatmış olalım; madde gerekçesinde bunun dışındaki suçlarda 4483 sayılı kanuna göre görevli olan ilgili idarelerin soruşturma izni bakımından yetkili olmaya devam edecekleri belirtilmektedir.
    Kurulun kararlarına karşı tebliğden itibaren on gün içinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz etmek mümkündür.
  2. İdare tarafından ödenen tazminatın rücûsu: Kamu kurum ve kuruluşları ile devlet üniversitelerinde görevli sağlık meslek mensuplarının tıbbi faaliyetleri sürecinde verdikleri zararlarla ilgili idare tarafından ilgililere ödenen tazminatın sağlık meslek mensubuna rücu edilip edilmeyeceği, rücu miktarı, sağlık meslek mensubunun görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullanıp kullanmadığı ve kusur durumuna ilişkin karar verme yetkisi de Mesleki Sorumluluk Kurulu’na verilmektedir.

Mesleki Sorumluluk Kurulu’nun Üyeleri Kimlerdir ?

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Mesleki Sorumluk Kurulu’nun üyeleri şu şekildedir:

Kurul, Sağlık Bakanı tarafından belirlenen;

  • Bakan yardımcısı,
  • Sağlık Hizmetleri, Kamu Hastaneleri, Hukuk Hizmetleri, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürleri veya yardımcıları,
  • Profesör veya doçent unvanlı biri dahili, diğeri cerrahi branştan iki hekim (görev süresi iki yıldır)

olmak üzere yedi üyeden oluşur.

Kurul, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla karar alır. Oylamalarda çekimser oy kullanılamaz. Sağlık Bakanı gelen işin niteliği ve sayısına göre, başka bir bakan yardımcısının başkanlığında üçüncü fıkrada gösterilenlerden, yeni kurullar oluşturabilir.

Devam Eden Rücu Davaları Bakımından 2 Aylık Süre

Hali hazırda devam eden rücu davaları bakımından kanunda bir geçiş hükmü yer almaktadır:

“Kamu kurum ve kuruluşları ve Devlet üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yapmış oldukları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle idare tarafından ödenen tazminattan dolayı açılan rücu davalarından, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla yargılaması devam edenler bakımından ek 18 inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca karar verilmek üzere Mesleki Sorumluluk Kuruluna başvurması için davacıya iki aylık süre verilir. Başvuru yapılmaması hâlinde dava usulden reddedilir. Bu durumda yargılama gideri taraflar üzerinde bırakılır ve davacı aleyhine vekâlet ücretine hükmedilmez.”

Bu düzenlemeye göre devam eden rücu davalarında Mahkeme tarafından davacıya (yani rücu davasını açan ilgili idareye) Mesleki Sorumluluk Kurulu’na başvurması için 2 aylık süre verilecek ve bu süre içerisinde idare tarafından başvuru yapılmaması halinde dava usulden reddedilecektir. Rücu davasının davalısı konumunda olan hekimler tarafından davalarının bulunduğu mahkemelere dilekçe verilerek bu düzenleme uyarınca davacı idareye süre verilmesinin talep edilmesi sürecin hızlandırılması bakımından yerinde olacaktır.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans, Çankaya Üniversitesi Kamu Hukuku Anabilim dalında Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Medeniyet Üniversitesi Tıp Hukuku bölümünde doktora yapmaktadır. Mesleğe Hâkim olarak başlayan TABAK, bir süre Elazığ ve Ankara'da hakimlik görevinde bulundu. En son, estetik operasyonlardan kaynaklı hukuki uyuşmazlıklara üst derece mahkemesi olarak bakan Yargıtay 15. Hukuk Dairesi'nde hakim olarak görev yapmakta iken hakimlik mesleğinden çekilerek serbest avukatlığa geçiş yaptı. Şuanda İstanbul Barosu'na kayıtlı olarak avukatlık ve arabuluculuk yapmakta, sağlık Hukuku ağırlıklı olarak avukatlık faaliyetlerini devam ettirmektedir. Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

“Mesleki Sorumluluk Kurulu Görevi ve Üyeleri” üzerine 5 yorum

  1. Devlet Üniversitelerinde görev yapan hekimler 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa tabidir. Ceza soruşturmaları , 4483 Sayılı Kanunu’na göre ilgili idari makamdan izin alınması şartına bağlanmmamıştır.
    “EK MADDE 18- Yükseköğretim Kanununun 53 üncü maddesinde yer alan soruşturma usulüne tabi olanlar hariç olmak üzere, kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşları ve vakıf üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle yapılan soruşturmalar hakkında 2/12/1999 tarihli ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.”
    şeklinde düzenlenmiş. Bu nedenle devlet üniversitelerinde görevli hekimlerin bu düzenleme lapsamına girmediği kanaatindeyim.
    Saygılarımla

    Yanıtla
    • Avukat Hanım, zaten Yükseköğrenim Kanununda belirtildiği gibi söz konusu kurumlarda çalışan için 4483 sayılı Kanun geçerli. Yapılan düzenleme yalnızca soruşturma izni verecek merciide değişiklik yapıyor.

      Yanıtla
  2. İzmir’de bir tıp merkezinde biyopsi yapmadan doktor bana endometrial hiperplazi teshisi koymuştur epikrizde biyopsi yapilmis gibi gösterilmiş ortada biyopsi yoktur sırf beni ameliyat etmek için maddi menfaat sağlayan tıp merkezi ve doktor bir gün öncesi bana onam imzalatip ertesi güne randevulu batın ameliyatı uygulamistir rahim ameliyatı diye girdiğim ameliyatta HİSTEREKTOMİ ameliyatı yapılmış epikrize acil yoğun kanamalı gelen hasta diye yazılmıştır hiç bir evrak verilmemiş ve yumurtalıklarımın alındığından haberdar edilmedim iki yıl sonra öğrendiğimde tıp merkezinden tüm evraklarimi istedim vermediler bu şekilde tıp merkezinde HİSTEREKTOMİ ameliyatı yapılamayacağını iki yıl sonra öğrendim şikayet sonucunda aldığımız evraklarda USULSUZLUK tespit edilmiştir muhakik atanmış bilirkişi raporunda tıp merkezi ve doktor kusurlu bulunmuştur dosyam bakanlığa gönderilmiş bakanlik İzmir tabib odası ve mesleki sorumluluk kuruluna gönderilmistir mesleki sorumluluk kurulundan ne kadar sürede sonuç çıkar

    Yanıtla

Yorum yapın