Saç Ekim Birimleri Hakkında Yönetmelikte Yapılan 3 Kasım Tarihli Değişiklikler

6 Mayıs 2023 tarihinde saç ekimi birimlerinin açılmasına, saç ekimi uygulamasına ait asgari standartlar ile saç ekimi birimlerinde görev yapacak personelin belirlenmesine ve saç ekimi birimlerinin denetlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemek üzere “Saç Ekimi Birimleri Hakkında Yönetmelik” yayınlanmıştır.

Yönetmeliğin değişiklikler işlenmiş güncel haline linkten ulaşabilirsiniz: https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=40176&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5

03 Kasım 2023 tarihli ve 32358 sayılı Resmî Gazete’de yayılanan değişiklik yönetmeliği ile söz konusu Saç Ekimi Birimleri Hakkında Yönetmelik’te bir takım değişiklikler yapılmıştır. Yönetmelikteki önemli değişiklikleri sizler için derledik:

  • Saç ekim uygulama odalarına ilişkin “yarı steril bir alan” olma ibaresi yeni düzenleme ile yönetmelikten kaldırılmıştır.
  • “Uygulama odasının yer ve duvar kaplamalarının yıkanmaya dayanıklı bakteriyostatik maddeden yapılmış olması, yer döşemelerinin antistatik bir maddeyle kaplanması, zemin ve yüzeylerin deterjan, su ve antiseptik solüsyonlar ile temizlenebilir bir yapıda olması gibi şartlar kaldırılarak bunun yerine uygulama odaları ile ilgili olarak duvar, tavan ve zeminlerinin kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir özellikte olması, uygun havalandırma koşullarının sağlanması, odalardaki aydınlatma sisteminin yeterli aydınlatmayı sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerekir şeklinde düzenlemeye gidilmiştir.
  • Bir takım saç ekimi konusunda yetkilendirilmiş sağlık tesislerinin saç ekimi eğitimi vermesi usulü yerine Bakanlıkça yetkilendirilmiş merkezler tarafından saç ekimi eğitimi verileceği düzenlenmiştir.
  • Saç foliküllerinin toplanması ve kanal açılması aşamaları sadece saç ekimi uygulayıcı sertifikası bulunan tabipler/uzman tabipler, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi, deri ve zührevi hastalıkları uzmanı tabipler ile medikal estetik sertifikasına sahip tabipler/uzman tabipler tarafından yapılacağı, saç foliküllerinin kanallara yerleştirilmesi aşaması ise ilgili tabipler veya saç ekimi yardımcı uygulayıcı sertifikasına sahip sağlık meslek mensuplarınca yapılabileceği ifade edilmiştir.
  • Uygulamada kullanılan aletlerinin sterilizasyonu için basınçlı otoklav veya ultrasonografik sterilizasyon cihazının kullanılması şartı kaldırılarak bunun yerine uygun sterilizasyon yöntemi kullanılacağı şeklinde metin değiştirilmiştir.
  • “Sağlık turizmi kapsamında yurt dışından gelen hastalar için ekim sonrası altıncı ayda çekilen fotoğraf şartı aranmaz.” ibaresi yönetmelikten çıkartılmıştır.
  • “Gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri tarafından açılan saç ekim birimlerinde bu Yönetmelikte yaptırımı bulunmayan aykırı uygulamaların tespiti hâlinde aykırılığın durumuna göre bir ayı geçmemek üzere süre verilir. Bu süre sonunda, aykırılığın giderilmediğinin tespiti hâlinde, bir önceki aya ait brüt hizmet gelirinin yüzde birinden yüzde üçüne kadar idari para cezası uygulanır. Eksikliğin buna rağmen giderilmemesi halinde sağlık kuruluşunun saç ekimi faaliyet belgesi iptal edilir ve bu kuruluş adına yeniden saç ekimi faaliyet belgesi düzenlenmez.” şeklindeki metin de yönetmelikten çıkartılmıştır.
  • Yönetmeliğin önceki halindeki bir takım süreler de ertelenmiştir. Buna göre:
    • Saç ekimi birimlerinde çalışmakta olan veya bu birimlerde çalışacak sağlık meslek mensupları 6/5/2026 tarihine kadar ilgili tabibin gözetiminde ve sorumluluğunda çalışabilecek olup bu tarihten itibaren saç ekimi yardımcı uygulayıcı sertifikası almaları koşuluyla çalışmaya devam edebilirler.
    • Saç ekimi birimi bulunan sağlık kuruluşlarında en az iki yıl süre ile adına personel çalışma belgesi düzenlenmiş olan ve aktif olarak saç ekimi biriminde devamlı çalıştığını belgeleyen sağlık meslek mensuplarına 6/5/2024 tarihine kadar Bakanlığa müracaat etmeleri halinde, Bakanlıkça saç ekimi yardımcı uygulayıcı sertifikası düzenlenir.
    • 6/5/2023 tarihinden önce ilgili mevzuatına göre saç ekimi uygulama yapma izni olan tüm sağlık kuruluşları 6/5/2024 tarihine kadar mevcut halleriyle çalışmaya devam edebilirler. 6/5/2024 tarihinden sonra bu Yönetmelikte belirlenen fiziki şartları sağlayamayan sağlık kuruluşlarının saç ekimi birimi faaliyet izinleri iptal edilir.

Saç Ekimi İle İlgil Diğer İçerikler:

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans, Çankaya Üniversitesi Kamu Hukuku Anabilim dalında Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Medeniyet Üniversitesi Tıp Hukuku bölümünde doktora yapmaktadır. Mesleğe Hâkim olarak başlayan TABAK, bir süre Elazığ ve Ankara'da hakimlik görevinde bulundu. En son, estetik operasyonlardan kaynaklı hukuki uyuşmazlıklara üst derece mahkemesi olarak bakan Yargıtay 15. Hukuk Dairesi'nde hakim olarak görev yapmakta iken hakimlik mesleğinden çekilerek serbest avukatlığa geçiş yaptı. Şuanda İstanbul Barosu'na kayıtlı olarak avukatlık ve arabuluculuk yapmakta, sağlık Hukuku ağırlıklı olarak avukatlık faaliyetlerini devam ettirmektedir. Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

Yorum yapın