Taksirle Yaralama Nedir ?

Taksirle Yaralama: İnternette bazen hatalı olarak “taksitle yaralama” olarak da aranılan bu terimin doğrusu taksirle yaralama olup, Türk Ceza Kanunu’nun 89. maddesinde düzenlenen bir suç tipidir. Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı bir şekilde neticeyi öngöremeden ve istemeden bir kimseyi yaralamak taksirle yaralama suçunu oluşturur.

Kasten Yaralama: Bir kimsenin sonucu öngörerek ve isteyerek bir kimseyi yaralaması ise kasten yaralama suçunu oluşturur ve cezası taksirle yarlamaya göre daha yüksektir. Kasten yaralama suçu adli sicile kaydedilir yani sabıkada görünür ayrıca kişinin daha sonra gerçekleştireceği suçların infazında sabıkasız kişilere göre dezavantajlı bir konuma sahip olmasına neden olur

Basit Taksirle Yaralama: Neticesi öngörülemeden meydana gelen yaralama basit taksirle yaralama olarak nitelendirili.

Bilinçli Taksirle Yaralama: Neticenin öngörülmesine rağmen kişinin (neticenin meydana gelmeyeceğine ilişkin taşıdığı inanç sebebiyle dikkat ve özensiz davranarak) yaralama fiilini işlemesi ise bilinçli taksirle yaralama olarak nitelendirilir.

taksirle yaralama

Taksirle yaralama suçu ve cezası kanunda şu şekilde düzenlenmiştir:

Taksirle yaralama

Madde 89- (1) Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

(2) Taksirle yaralama fiili, mağdurun;

a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,

b) Vücudunda kemik kırılmasına,

c) Konuşmasında sürekli zorluğa,

d) Yüzünde sabit ize,

e) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,

f) Gebe bir kadının çocuğunun vaktinden önce doğmasına,

Neden olmuşsa, birinci fıkraya göre belirlenen ceza, yarısı oranında artırılır.

(3) Taksirle yaralama fiili, mağdurun;

a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,

b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,

c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,

d) Yüzünün sürekli değişikliğine,

e) Gebe bir kadının çocuğunun düşmesine,

Neden olmuşsa, birinci fıkraya göre belirlenen ceza, bir kat artırılır.

(4) Fiilin birden fazla kişinin yaralanmasına neden olması halinde, altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

(5) (Değişik: 6/12/2006 – 5560/5 md.) Taksirle yaralama suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır. Ancak, birinci fıkra kapsamına giren yaralama hariç, suçun bilinçli taksirle işlenmesi halinde şikâyet aranmaz.

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu Madde 89

Taksir, Türk Ceza Kanunu’nun 22. maddesinde aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır:

Taksir

Madde 22- (1) Taksirle işlenen fiiller, kanunun açıkça belirttiği hallerde cezalandırılır.

(2) Taksir, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir.

(3) Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi halinde bilinçli taksir vardır; bu halde taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır.

(4) Taksirle işlenen suçtan dolayı verilecek olan ceza failin kusuruna göre belirlenir.

(5) Birden fazla kişinin taksirle işlediği suçlarda, herkes kendi kusurundan dolayı sorumlu olur. Her failin cezası kusuruna göre ayrı ayrı belirlenir.

(6) Taksirli hareket sonucu neden olunan netice, münhasıran failin kişisel ve ailevi durumu bakımından, artık bir cezanın hükmedilmesini gereksiz kılacak derecede mağdur olmasına yol açmışsa ceza verilmez; bilinçli taksir halinde verilecek ceza yarıdan altıda bire kadar indirilebilir.

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu Madde 22

Taksirle Yaralama Örnekleri

  • Trafik kurallarına aykırı şekilde kullanılan arabanın meydana gelen trafik kazası neticesinde başka bir kişinin yaralanmasına sebebiyet vermesi taksirle yaralama suçunu oluşturur.
  • Hekimin dikkatsizlik, tecrübesizlik veya ilgisizlik sebebiyle tıbbın gereklerine aykırı hareket ederek hekimlik mesleğini kusurlu icra etmesi malpraktis olarak isimlendirilir ve bunun neticesinde hastanın zarara uğraması halinde taksirle yaralama suçu oluşur.
  • İşverenin işyerindeki iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini almaması, uyulması gereken kuralları iş yerinde tesis etmemesi nedeniyle meydana gelen iş kazasında işçinin yaralanması halinde taksitle yaralama suçu oluşur.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans, Çankaya Üniversitesi Kamu Hukuku Anabilim dalında Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Medeniyet Üniversitesi Tıp Hukuku bölümünde doktora yapmaktadır. Mesleğe Hâkim olarak başlayan TABAK, bir süre Elazığ ve Ankara'da hakimlik görevinde bulundu. En son, estetik operasyonlardan kaynaklı hukuki uyuşmazlıklara üst derece mahkemesi olarak bakan Yargıtay 15. Hukuk Dairesi'nde hakim olarak görev yapmakta iken hakimlik mesleğinden çekilerek serbest avukatlığa geçiş yaptı. Şuanda İstanbul Barosu'na kayıtlı olarak avukatlık ve arabuluculuk yapmakta, sağlık Hukuku ağırlıklı olarak avukatlık faaliyetlerini devam ettirmektedir. Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

Yorum yapın