Tıbbi Malpraktis Ne Demek ?

Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2024

Tıbbi malpraktis, tıbbi müdahaleyi gerçekleştiren sağlık personelinin bilgisizliği, deneyimsizliği ya da ilgisizliği nedeniyle hastaya zarar vermesi anlamına gelmektedir. Hekimlik Meslek Etiği Kuralları 13. maddesi bu durumu “Bilgisizlik, deneyimsizlik ya da ilgisizlik nedeniyle bir hastanın zarar görmesi “hekimliğin kötü uygulaması” anlamına gelir.” şeklinde tanımlamaktadır.

Malpraktis durumunda müdahaleyi gerçekleştiren sağlık personeli hakkında ceza davası ve tazminat davası açılabilmektedir. Oluşan zararın bir malpraktis sonucu mu yoksa bir komplikasyon mu olduğu yargılama sürecinde alınan bilirkişi raporu ile ortaya konulmaktadır. Bazen de oluşan zarar ile sağlık personelinin müdahalesi arasında illiyet bağı olmadığı tespit edilebilir. Bu durum oluşan zararın sağlık personelinin müdahalesi dışında başka faktörlere bağlı olduğu anlamına gelir.

Detaylı bilgi için sitemizdeki malpraktis başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans, Çankaya Üniversitesi Kamu Hukuku Anabilim dalında Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Medeniyet Üniversitesi Tıp Hukuku bölümünde doktora yapmaktadır. Mesleğe Hâkim olarak başlayan TABAK, bir süre Elazığ ve Ankara'da hakimlik görevinde bulundu. En son, estetik operasyonlardan kaynaklı hukuki uyuşmazlıklara üst derece mahkemesi olarak bakan Yargıtay 15. Hukuk Dairesi'nde hakim olarak görev yapmakta iken hakimlik mesleğinden çekilerek serbest avukatlığa geçiş yaptı. Şuanda İstanbul Barosu'na kayıtlı olarak avukatlık ve arabuluculuk yapmakta, sağlık Hukuku ağırlıklı olarak avukatlık faaliyetlerini devam ettirmektedir. Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

Yorum yapın