Komplikasyon Ne Zaman Malpraktis Olur ?

Kural olarak hekim komplikasyon olarak kabul edilen sonuçlardan sorumlu olmaz. Ancak yargı kararlarına da çokça yansıyan “komplikasyon yönetimi” konusundaki hekim kusurları komplikasyon olarak tanımlanan sonucun hekimin sorumluluğunu doğuran bir malpraktise dönüşmesine sebebiyet verebilir.

Bu durumun tespiti için “komplikasyon” başlıklı yazımızda da detaylı izah ettiğimiz üzere aşağıdaki 4 soruyu sormak gerekir:

Komplikasyon Halinde Şu Soruların Sorgulanması Gerekir

  1. Bu ihtimale karşı operasyon öncesi yeterli hazırlık yapılmış mıdır ?
  2. Bu ihtimal geliştikten sonra zamanında fark edilmiş midir ?
  3. Bu ihtimal fark edildikten sonra etkisini ortadan kaldırmak ya da azaltmak için tıbbi standarda uygun müdahaleler gerçekleştirilmiş midir ?
  4. Operasyon öncesinde bu ihtimal konusunda yeterli bir aydınlatma yapılmış mıdır ?

Eğer bu sorulardan herhangi birisine olumsuz cevap verilebiliyorsa artık komplikasyon değil komplikasyon yönetimindeki kusur nedeniyle oluşan bir malpraktis sorumluluğundan söz edilebilir.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans, Çankaya Üniversitesi Kamu Hukuku Anabilim dalında Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Medeniyet Üniversitesi Tıp Hukuku bölümünde doktora yapmaktadır. Mesleğe Hâkim olarak başlayan TABAK, bir süre Elazığ ve Ankara'da hakimlik görevinde bulundu. En son, estetik operasyonlardan kaynaklı hukuki uyuşmazlıklara üst derece mahkemesi olarak bakan Yargıtay 15. Hukuk Dairesi'nde hakim olarak görev yapmakta iken hakimlik mesleğinden çekilerek serbest avukatlığa geçiş yaptı. Şuanda İstanbul Barosu'na kayıtlı olarak avukatlık ve arabuluculuk yapmakta, sağlık Hukuku ağırlıklı olarak avukatlık faaliyetlerini devam ettirmektedir. Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

Yorum yapın