Sağlık Turizmi Teşvik Danışmanlığı

Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2024

Bu sayfa sadece sağlık turizmi teşvik danışmanlığı ile ilgili bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmıştır.

Sağlık turizmi ülkemize döviz getiren ihracat kalemleri arasında yer alır ve bu yönü itibariyle Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan destek paketleri ile desteklenmektedir. Global anlamda sağlık turizmi ülkelerin rekabet içerisinde olduğu bir alan olup her ülke dünya çapındaki potansiyel sağlık turistlerini ülkesine çekebilmek ve döviz geliri elde edebilmek adına bu alanda faaliyet yürüten sağlık tesisi ve aracı kuruluşları desteklemektedir. Ülkemiz de sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren kuruluşları destekleyen ülkelerin başında gelmektedir.

Sağlık turizmi teşvik danışmanlığı kuruluşların bu teşviklerden yaralanması için gerekli hukuki desteğin sağlanması, desteklerden yararlanılması için mevzuata uygun şekilde başvuruların yapılarak sürecin takip edilmesini kapsamaktadır.

Sağlık turizmi yetki belgesine sahip hem sağlık tesisleri hem de aracı kuruluşlar mevzuattaki şartları sağlamak suretiyle bu desteklerden yararlanabilmektedirler.

Sağlık Turizmi Teşvikleri Nelerdir ?

Ticaret Bakanlığı sağlık turizmi alanında toplam 19 kalemde destek sağlayabilmektedir. 2022 yılında Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan 5448 sayılı Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar ile açıklanan bu desteklerin her birinin kendine has koşulları ve başvuru usulleri bulunmaktadır. Bu şartların yerine getirilmesi halinde desteklerden yararlanmak mümkün olabilmektedir.

  1. Tescil ve Koruma Desteği
  2. Pazara Giriş Belgeleri Desteği
  3. Acente Komisyon Desteği
  4. Komplikasyon ve Seyahat Sağlık Sigortası Desteği
  5. İstihdam Desteği
  6. Yabancı Dil ve Sağlık Turizmi Eğitimi Desteği
  7. Hasta Yol Desteği
  8. Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Desteği
  9. Birim Desteği
  10. Yurt Dışı Etkinlik Katılım Desteği
  11. Milli Katılım Organizasyonunu Tanıtım Desteği
  12. Yurt İçi Etkinlik Katılım Desteği
  13. Yurt İçi Tanıtım ve Eğitim Desteği
  14. Ürün Yerleştirme Desteği
  15. Sektörel Alım Heyeti ve Sektörel Ticaret Heyeti Desteği
  16. HİSER Projesi Başvurusu
  17. Sanal Fuar Organizasyon Desteği
  18. Sağlık ve Spor Turizmi Sektörlerinin Geliştirilmesi ve Tanıtılması Desteği
  19. Yarışma ve Etkinlik Desteği

Sağlık Turizmi Teşvikleri Nasıl Alınır ?

Her bir teşvik kaleminin ayrı ayrı şartları ve başvuru prosedürleri bulunmaktadır. Ayrıca her bir teşvik kalemi açısından ayrı ayrı belirlenmiş üst limitler bulunmaktadır. Genel itibariyle teşviklerde önce harca sonra teşvik al ilkesi geçerli olduğundan, harcama yapıldıktan sonra harcama belgeleri ile birlikte teşvik talebi söz konusu olmaktadır.

Bu noktada teşvik şartlarının doğru şekilde tespiti ve buna uygun şekilde evrak temini ve başvuruların yapılması son derece önem arz etmektedir. Sağlık turizmi teşvik danışmanlığı bu anlamda hatalı başvuru yapılmaması ve başvuruların olumlu neticelenmesi için kritik öneme sahiptir.

Ayrıca sağlık turizmi faaliyeti için yapılan harcamaların %60’ı teşvik kapsamında ödenmektedir. Bazı öncelikli ve hedef ülke olarak belirlenen ülkeler bakımından bu oran %70’e çıkmaktadır. Öncelikli ve hedef ülkeler aşağıda sayılmıştır:

Almanya
Amerika Birleşik Devletleri
Azerbaycan
Birleşik Arap Emirlikleri
Birleşik Krallık
Bulgaristan
Cezayir
Fransa
Gana
Gürcistan
Hollanda
İspanya
İsrail
İsveç
Kanada
Katar
Kazakistan
Kuveyt
Mısır
Nijerya
Norveç
Özbekistan
Pakistan
Romanya
Rusya Federasyonu
Senegal
Sudan
Suudi Arabistan
Ukrayna
Umman

Sağlık Turizmi Teşvik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Teşvik başvuruları için öncelikle sağlık turizmi yetki belgesine sahip olmak gerektiğini hatırlatmış olalım. Hem sağlık tesisleri hem de aracı kuruluşlar bu teşviklerden yararlanabilmek için Sağlık Bakanlığı’ndan sağlık turizmi yetki belgesi temin etmiş olmalıdır.

Ticaret Bakanlığı Hizmet İhracatçıları Birliği’ni incelemeci kuruluş olarak belirlemiştir. Teşviklerden yararlanmak isteyen kuruluşun öncelikle incelemeci kuruluşa üye olması ve ilk destek ön onay başvurusu gerçekleştirmesi gerekmektedir. Başvurular Hizmet İhracatçıları Birliği Genel Sekreterliği’ne KEP aracılı ile gerçekleştirilmekte ve mevzuatta belirtilen başvuru evraklarıyla birlikte ön onay başvuru süreci başlatılmaktadır.

Ön onay akabinde hangi destekten yararlanmak isteniyorsa buna ilişikin evrakın temini ile ayrıca başvuru yapılması gerekmektedir.

Bu sayfa sadece sağlık turizmi teşvik danışmanlığı ile ilgili bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmıştır.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans, Çankaya Üniversitesi Kamu Hukuku Anabilim dalında Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Medeniyet Üniversitesi Tıp Hukuku bölümünde doktora yapmaktadır. Mesleğe Hâkim olarak başlayan TABAK, bir süre Elazığ ve Ankara'da hakimlik görevinde bulundu. En son, estetik operasyonlardan kaynaklı hukuki uyuşmazlıklara üst derece mahkemesi olarak bakan Yargıtay 15. Hukuk Dairesi'nde hakim olarak görev yapmakta iken hakimlik mesleğinden çekilerek serbest avukatlığa geçiş yaptı. Şuanda İstanbul Barosu'na kayıtlı olarak avukatlık ve arabuluculuk yapmakta, sağlık Hukuku ağırlıklı olarak avukatlık faaliyetlerini devam ettirmektedir. Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

Yorum yapın